maj 02, 2023

En talestrøm af tendenser fra Topmødets Trend Talks

På den runde scene midt i Odeons udstillingsområde skiftes bibliotekarer til at råbe kollegaer rundt omkring i landet op og dele erfaringer og tendenser fra deres eget bibliotek. I denne artikel har vi samlet de tre største tendenser fra årets Trend Talks.

 

1) Et frirum fra præstationskulturen

Unge mennesker har mange meninger men tør ikke deltage i den offentlige debat. Måske fordi de konstant bedømmes på præstationer i skolen og i fritiden. På Brønderslev Bibliotek eksperimenterer de med præstationsfrie rum, hvor unge guides af andre unge til at læse højt for hinanden og tale sammen om de oplevelser, højtlæsninger giver. I det 10 uger lange testforløb kommer kulturen ud på skolerne og giver de unge et frirum til at opleve fremfor at præstere.

Topmødet_trend talks2

 

2) Inddrag målgruppen i eventplanlægningen

Iført hættetrøje med logoet “Randers under Regnbuen” fortæller bibliotekarer fra Randers, hvordan de i samarbejde med målgruppen arrangerede et to ugers langt event med forfatterbesøg, foredrag, undervisningsforløb og diverse workshops. Ved at gå nysgerrigt til værks oplevede Randers Bibliotek, at inddragelse gav ejerskab og enorm opbakning, som skabte glæde blandt de 30 deltagende skoleklasser, medarrangørerne og de andre biblioteksgængere, som lige måtte stikke næsen ind forbi arrangementerne. 

Topmødet_trend talks3-1

 

3) Biblioteker skal være tilgængelige for alle

Det Nationale Regnbuenetværk for Biblioteksansatte indtager scenen og fortæller, hvorfor LGBTQ+ formidling er mere end blot en trend. Folkebibliotekerne skal være tilgængelige for alle, og derfor er det vigtigt, at materialesamlinger også henvender sig til LGBTQ+ personer. Litteraturen skal fungere som et spejl, der øger læserens selvforståelse, som et vindue, der giver læseren et indblik i en ellers ukendt verden, og som skyggedøre, der tillader virkelighedsflugt.

Topmødet_trend talks4-1